Leadership de nivel 1

2009-01-20 (1)

Leadership nu este un substantiv , este un verb ,este actiune , este miscare !

Ok..vreau sa explic… sa incepem cu nivelul 1 , aici tu incepi , aici incepem cu totii.

Oamenii la acest nivel te urmeaza pentru ca trebuie, in alte cuvinte “ tu esti seful “.

Acesta este inceputul calatoriei noastre de conducere .

Oamenii care te urmeaza “aici” iti vor darui putin din energia si efortul lor, in alte cuvinte daca te urmeaza pentru ca trebuie , pentru ca vor sa isi primeasca salarizarea, daca te urmeaza pentru ca esti pe o pozitie superioara fata de ei, daca acesta este cazul , atunci ei iti vor oferi foarte putin din timpul , energia si abilitatile lor .

Oamenilor nu le place sa urmeze alti oameni pentru ca trebuie!

Asta este greseala pe care multi sefi o fac atunci cand obtin titlul “ Leader” .

Da! Ei te urmeaza!  Dar o fac doar pentru ca trebuie, doar pentru ca isi doresc sa fie platiti . Gandeste-te la asta : Nivelul 1 este locul unde vei primi foarte putin din timpul, energia si abilitatile oamenilor.

Sa presupunem ca sfarsitul programului este la ora 5 , in nivelul 1 de leadership la ora 16:30 toata lumea isi face curat pe birou , pentru nu vor ca nimic sa le impiedice “progresul” atunci cand vor parasi cladirea, la 16:40 isi abordeaza colegii “ ce zi frumoasa a fost astazi , isi spun la revedere , ne vedem maine … vor sa faca asta pe timpul companiei nu ? ..la 16 50 merg la toaleta ..Normal!  vor sa faca pipi pe timpul companiei nu?…la 16 55 isi schimba incaltamintea , la 17 fix nimeni nu mai este in cladire. Te intrebi cum sa dispara toata lumea atat de repede din cladire fara sa fie macar un incendiu?… , te uiti pe geam si nu vezi nici o masina in parcare! Uimitor ! cum au plecat asa de repede? asta pentru ca dimineata ei parcheaza cu spatele, pentru ca ei stiu ca atunci cand vor pleca sunt pe timpul lor si nu al companiei .

Daca te intrebi de ce nu obtii mai mult de la oamenii tai , atunci probabil te afli pe nivelul 1 , nivel unde singurul motiv pentru care oamenii te urmeaza este titlul tau “ am anumite drepturi deci esti obligat sa ma urmezi “ .Apropo cunosti pe cineva la acest nivel?

Vestea buna este ca nu esti obligat sa ramai la nivelul 1, poti trece la nivelul doi de leadership .

Nivelul 2 este atunci cand oamenii te urmeaza pentru ca vor !  Liderii de la nivelul 2 – asculta bine , observa , sunt constienti in mod constant  unde sunt oamenii lor si ce fac acestia , si cel mai important este ca liderii la acest nivel invata .

Probabil te intrebi daca asta e tot?  daca nivelul maxim la care poti ajunge este doar 2? …iti voi raspunde ca nu. Nivelul de lidership va determina si nivelul succesului la care te afli !

In final am pentru tine 5 reguli pentru un leadership de succes .

1.In fiecare zi ma conduc pe mine ! Inainte de a conduce pe cineva ai nevoie sa inveti sa te conduci pe tine , altfel spus daca tu nu te urmezi pe tine , de ce ar dori altii sa te urmeze?

2. In fiecare zi dau valoare oamenilor ! Trebuie sa iti placa oamenii , trebuie sa ii iubesti. Daca nu iti dau valoare tie , inseamna ca ma folosesc de tine . Ca sa poti da valoare asta presupune ca tu sa inveti in fiecare zi , sa cresti , sa te dezvolti . Sa iti spui : Imi dau valoare mie ca sa pot oferi valoare oamenilor ! Cand incetezi sa o faci,atunci cand nu mai dai valoare oamenilor ar trebui sa te opresti din a mai conduce oameni !

3.In fiecare zi studiez lidership ! Poate fi o carte , un articol de pe Wall Street, bibliografia unui om de succes, un film ..sau pur si simplu ceva care te inspira . Cand a fost ultima data cand ai invatat ceva pentru prima data ?

4. In fiecare zi practic lidership ! Pune in practica ceea ce inveti .Practica iti va da siguranta , incredere in tine, iar exercitiul repetat te va conduce la performanta !

5. In fiecare zi Cresc Intentionat! Asta inseamna sa iti doresti sa te afli intr- un loc unde ai in jurul tau oameni mai rapizi de cat tine , sau lasa-ma sa iti spun si alta varianta “atunci cand esti cel mai destept din clasa nu esti in clasa potrivita “, evadeaza in afara zonei de confort! Cunosc destui oameni care sunt deja morti …doar ca inca nu este oficial.  Un loc unde cresti esti un loc unde oamenii se dezvolta , unde oamenii isi doresc schimbari , vor ceva diferit ,vor ceva fresh , ceva nou !  Un loc unde cresti este locul unde greseala nu este dusmanul tau … unde esecul nu este nici el dusmanul tau!

Pe curand ,

Gabriel P.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s