Tacerea…

silence-300x205

 Este modul cel mai maret, si plin de informatii in incercarea noastra de a intelege lumea din jur. Este puntea intre ascultare si liniste. Tacerea este maretia suprema a comunicarii! Cred ca este lesne de inteles ca si tacerea este un mod de comunicare. In zilele noastre  toata lumea vorbeste si nu asculta nimeni, parca omul mileniului trei a uitat vraja, efectul, valoarea tacerii.. Cateodata tacerea spune mai mult, decat toate cuvintele rostite la microfon si amplificate prin sute de watti.

Fara sa exagerez pot spune ca tacerea este totul, este dincolo de cuvinte, daca n-ar exista, poate nici vorbele n-ar fi. Totusi nu este nicicum o paralela. Tacerea este mai presus, este mediul in care se nasc toate cuvintele, este mama vorbei, care a invatat sa taca. Tacerea este totul. Prin asta inteleg ca in timp ce lucrezi, mananci, te ocupi de copii, iti mangai sotia, ai nevoie de tacerea ta, ca sa patrunda cuvintele lor. Zgomotele, suspinele, un ras delicat nu poate ajunge la sufletul tau daca nu reusesti sa asculti, sa le lasi spatiu liber in urechea ta, care este numai captatoarea exterioara al interiorului tau. Respectand tacerea, ascultand inveti, ajung la tine informatii, care nu au nici o sansa decat daca numai vorbesti.

Prin ascultarea potrivita trebuie intelese, asemuite si gandurile, sentimentele celorlalti. Ascultatorul incearca sa inteleaga mesajul vorbitorului cu toate deviatiile emotive. In realitate asta inseamna ca asculta atent in tacere, realizeaza poate si un contact vizual, din priviri, si in momentele potrivite vine cu observatii, care incurajeaza vorbitorul. Ascultatorul perfect stie sa taca, si evita sa dea sfaturi. Vorbitorul trebuie incurajat prin ascultare, si nicidecum prin intreruperi dese.

Ascultatorul bun este totdeauna prezent acolo unde este ceva important de anuntat. Asculta cu rabdare, si incearca sa fie prezent si sufleteste. Nu trage concluzii, si nu judeca. Accepta vorbitorul asa cum este. Cauta punctul comun de intelegere, prin care pot ajunge la o viziune clara. Si nu in ultimul rand un bun ascultator are incredere in vorbitor, ca acesta este in stare sa gaseasca solutii la problemele expuse, si consimte.Chiar daca trebuie sa consimti cu vorbitorul nu inseamna ca trebuie sa preiei problemele.Daca te confunzi prea mult cu situatia, sugereaza vorbitorului, ca nu ai increderea ca poate duce la bun sfarsit incercarea. Fii obiectiv!

In concluzie este grea, de multe ori apasatoare tacerea, dar este foarte benefica. Unde nu este posibila tacerea, nu va fi posibila nici ascultarea.  Linistea este leaganul tacerii, din care se nasc cuvintele, care aduc culoare comunicarii. Comunicare in care tacerea este foaia alba…

o seara linistita ,

Gabriel P.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tacerea…

  1. Andreea says:

    Un articole foarte interesant care te pune pe ganduri. Tacerea ca si forma de comunicare este intr-adevar exceptionala . Efectul ei sporeste atunci cand este presarata printre cuvinte sub forma de pauze de vorbire sau cand inlocuieste o aprobare cu un gest discret din priviri.
    Daca primei ii putem spune ‘tacere activa’ exista, cred eu, si ‘tacerea pasiva’. Tacerea care devine o forma de internalizare a sentimentelor, o perdea sub care se ascunde neputinta interlocutorului de a-si exprima ideile sau suferinta sa in fata unei situatii sau alteia.

  2. Multumesc Andreea ! Exact asa este , exista si acest mod de tacere pasiva , iar diferenta dintre cele doua este uriasa. Modul de tacere activ difera un pic de tacerea adormita, goala, care nu este atenta la….multitudinea de informatii din jurul nostru.Poate de fapt acest motiv ascunde neputinta interlocutorului de a se exprima .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s