Procrastinarea…

      ceas  Cu putina exagerare am putea spune ca procrastinarea este boala mileniului, daca ne gandim, ca aproape saptezeci la suta dintre oameni sunt tentati sa-si amane activitatiile importante, pentru alte ocazii. Adica, cum se zice din popor: ce poti face astazi lasa pe maine, poate nu mai trebuie facut.  Cel mai des intalnim aceasta “boala” la tineri, care alocand mai mult timp chatului pe calculator, messengerului, lasa activitati importante pentru alta data. De aceea vedem atatia, care isi intrerup studiile, se lasa usor de serviciu, chiar si in casa raman o multitudine de activitati amanate.

Radacinile evolutive ale procrastinarii se adancesc in psihologia individului, care reactioneaza in multe feluri. Motivele amanarii pot fi multiple, ca lipsa interesului, teama de a fi ridiculizat, neintelegerea sau intelegerea incorecta a sarcinii, teama de a gresi sau chiar incapacitatea de a spune nu anumitor cerinte si  acceptarea multor activitati care depasesc puterea de lucru. Dupa unii cercetatori, procrastinarii cronici sunt cei care amana metodic si de fiecare data aceleasi treburi. Dar tendinta de amanare poate fi si o caracteristica a individului, fara sa fie cronica. Sunt popoare la care amanarea inseamna o atitudine nationala, ca la spanioli, dar, exista si contrariul la romani: ce poti face astazi, nu lasa pe maine. Amanarile cronice pot duce la crize psihologice, dar important este cum iesim din situatie: slabit sau intarit.

Din punct de vedere demografic putem trage niste concluzii destul de exacte. Odata cu inaintarea in varsta scade tendinta de amanare a sarcinilor zilnice. Cel mai pregnant este la inceputul maturitatii, dar este greu de spus daca este vorba de delasare sau gerutatea obligatiilor aparute brusc, dupa adolescenta. Este perioada invatarii obligatiilor, inca este insotita de libertatea de a refuza , de reasezarea obiectivelor in viata, dorinta de libertate, dar desigur si aceste aspecte favorizeaza procrastinarea. Tendinta amanarii nu este la fel nici intre femei si barbati. Barbatii sunt mai tentati sa amane. Specialistii explica acest  lucru prin faptul ca periodicitatea biologica la femei influenteaza o activitate mai organizata, si respectarea termenelor . Un alt motiv ar putea fi, caci cresterea copiilor nu permite amanarile, deci din start femeile concep altfel comportamentul lor vizavi de sarcinile zilnice.

Putem vorbi despre mai multe tipuri caracteristice ale indivizilor care amana. Primul pe lista este sfidatorul, cel care se razvrateste, nu-i place sa i se spuna ce are de facut. Altii care vor sa le faca pe toate, accepta prea mult si nu razbesc, astfel ca amana multe din ele, de obicei pe cele importante. Urmeaza amanatorul comod. Nu-i place stresul, daca gaseste o activitate placuta lasa linistit sarcinile ce-i revin. Un alt tip ar fi perfectionistul, care daca simte ca nu va reusi la nivel inalt, nici nu se apuca. Si exista oameni, care au nevoie de presarea timpului si lasa totul pana la ultima clipa, le place andrenalina, concursul cu minutele.

Se pune intrebarea daca este vreo metoda pentru contracararea procrastinarii. Raspunsul este un da hotarat si nici macar nu necesita de fiecare data interventia psihologului. Trebuie sa punctam de la inceput ca intr-un mediu colectiv de activitate, cum ar fi locul de munca, amanarea este mai putin prezenta. Daca raspundem in fata cuiva, ne coordoneaza timpul de productie si mai primim incurajari de la altii, putem trece peste acest aspect. Daca individual trebuie terminata o sarcina, ca de pilda curatenia in casa, atunci ar fi bine sa impartim totul in mici activitati, si cu termenele lor. Cu timpul marim dozele de activitate si termenele. Depasirea fazei amanarii depinde finalmente de vointa individului. Vrea sa se lepede de asa zisa boala al amanarii sau prefera stresul si va trai in continuare in pace cu procrastinarea..?

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s